Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Rozmiar czcionki:

     22.02.2014r. studenci UTW wysłuchali wykładu prof. Stefana Smoczyńskiego na temat:

 "Żywność w XXI wieku a zdrowie człowieka".

    Na wykładzie byli również obecni Burmistrz Józef Blank i Kierownik Referatu Oświaty  Dorota Osińska.

     Prof. Stefan Smoczyński poruszył szereg kwestii związanych z wpływem dostępnej obecnie żywności na zdrowie konsumentów. Podkreślił sprawę przepisów prawnych dotyczących nadzoru nad zwierzętami rzeźnymi, produkcją roślinną i produkcją żywności.  Wszyscy konsumenci mają prawo do bezpiecznej i posiadającej walory odżywcze żywności. Musimy sobie zdawać jednak sprawę, że pojęcie bezpiecznego  czy też dopuszczalnego stężenia substancji toksycznych w żywności jest fikcją. Wykładowca dodał, że dla zdrowia i rozwoju umysłowego niemowląt bardzo ważne jest mleko matki, które dostosowuje się do potrzeb dziecka.

    Aby ograniczyć wpływ szkodliwych substancji w żywności, pożywienie powinno być bardzo różnorodne i pochodzić w większości z rejonu zamieszkania konsumenta.

          Po wykładzie odbyło się spotkanie rady programowej UTW

. Uczestniczyli w nim również: prof. Stefan Smoczyński jako koordynator wojewódzki UTW i członek rady programowej oraz Burmistrz Józef Blank i p. Dorota Osińska.