Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Rozmiar czcionki:

    W dniu 10 maja 2016r. grupy  ekologiczno  – przyrodnicza oraz kulinarna UTW wyjechały do Głęboczka na zajęcia połączone z warsztatami kulinarnymi.  Uczestników powitał przewodnik pan Zbigniew Raniszewski i zaprosił na spacer po Dolinie Drwęcy na obszarze Natura 2000.
Wspaniała przyroda, piękne widoki. Rośnie tu sporo ziół wykorzystywanych do przyrządzania regionalnych potraw.  Podziwu godne są też wielkie głazy pozostałe z epoki polodowcowej. W "Zajeździe przy Kominku’’ chwila na odpoczynek przy kawie i ciastach.

Kolejny punkt programu to prelekcja pana Zbyszka Raniszewskiego na temat ekologii w gospodarstwie domowym. W tym lokalu podaje się potrawy zakwalifikowane  do dziedzictwa kulinarnego Europy. Przykładem jest ryba jesiotr  z długim cienkim  " nosem" bez ości, pokryta pięcioma rzędami kamieni  zamiast łusek.
Niegdyś była ozdobą szlacheckich i królewskich stołów, dziś jest na wyginięciu.  Wytrawne  gospodynie zobaczyły jak się sprawia i przyrządza  tę inaczej zbudowaną rybę. Obecnie trwa  światowy program  pt. "ODBUDOWA POPULCJI JESIOTRA ".
Drwęca jest jedną z dwu europejskich rzek,  które spełniają warunki dla tych kolonii.
Udzielono też wskazówek jak założyć i prawidłowo  utrzymywać kompostownik.
    Najsmaczniejszą częścią warsztatów była degustacja dań zatwierdzonych przez  "Kapitułę Znaku Kraina Potraw lokalnych’’.
                                                              Pycha!!!

Najbliższe

Brak wydarzeń
czerwiec 2017
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
lipiec 2017
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6