W dniu 10 maja 2016r. grupy ekologiczno – przyrodnicza oraz kulinarna UTW wyjechały do Głęboczka na zajęcia połączone z warsztatami kulinarnymi. Uczestników powitał przewodnik pan Zbigniew Raniszewski i zaprosił na spacer po Dolinie Drwęcy na obszarze Natura 2000.
Wspaniała przyroda, piękne widoki. Rośnie tu sporo ziół wykorzystywanych do przyrządzania regionalnych potraw. Podziwu godne są też wielkie głazy pozostałe z epoki polodowcowej. W "Zajeździe przy Kominku’’ chwila na odpoczynek przy kawie i ciastach.
Kolejny punkt programu to prelekcja pana Zbyszka Raniszewskiego na temat ekologii w gospodarstwie domowym. W tym lokalu podaje się potrawy zakwalifikowane do dziedzictwa kulinarnego Europy. Przykładem jest ryba jesiotr z długim cienkim " nosem" bez ości, pokryta pięcioma rzędami kamieni zamiast łusek.
Niegdyś była ozdobą szlacheckich i królewskich stołów, dziś jest na wyginięciu. Wytrawne gospodynie zobaczyły jak się sprawia i przyrządza tę inaczej zbudowaną rybę. Obecnie trwa światowy program pt. "ODBUDOWA POPULCJI JESIOTRA ".
Drwęca jest jedną z dwu europejskich rzek, które spełniają warunki dla tych kolonii.
Udzielono też wskazówek jak założyć i prawidłowo utrzymywać kompostownik.
Najsmaczniejszą częścią warsztatów była degustacja dań zatwierdzonych przez "Kapitułę Znaku Kraina Potraw lokalnych’’.
Pycha!!!