Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Rozmiar czcionki:

 

03. antybioDn.20 listopada 2014r.wysłuchaliśmy bardzo ciekawego wykładu p. prof. Iwony Gołaś z UWM w Olsztynie
„Antybiotyki – dobrodziejstwo czy przekleństwo XXI wieku". Na spotkanie zostali zaproszeni uczniowie III klasy Zespołu Szkół w naszym mieście.
Na początku p. prof. I. Gołaś zajęła się zagadnieniem „współżycia" człowieka z różnymi mikroorganizmami na przestrzeni dziejów.
    Odkąd na Ziemi pojawił się człowiek , miał on kontakt z różnymi bakteriami, grzybami, wirusami, z czego nie zdawał sobie sprawy. Nie były one kiedyś i nie są dziś tylko wrogami, gdyż często stanowią ochronny płaszcz dla człowieka (to mikroustroje np.syntetyzują witaminę K, której człowiek sam nie wytwarza). Naturalna mikrobioza jest niezbędna.

 

Od wieków człowiek żyje w symbiozie z mikroorganizmami, część jednak z nich wywołuje choroby, kalecząc czy nawet zabijając. Przełom we współżyciu człowieka z mikroorganizmami nastąpił ok.6 tys. lat temu wraz z powstaniem wspólnot ludzi, osiedli. Zagęszczenie ludności, rozwój handlu przyczyniły się do szerzenia się chorób. Notuje się wybuch różnych epidemii, które miały gwałtowny przebieg, np. dżuma na Krymie i w Afryce pochłonęła ok.200milionów istnień ludzkich, cholera w Londynie w 1854 -20 tys. Choroby dziś nazywane zakaźnymi nie miały kiedyś takiej nazwy, opisywano tylko ich objawy, nie znając ich przyczyn. Na przełomie XV i XVI wieku włoski uczony wskazał czynnik zakaźny (kantiagon ) przenoszony przez człowieka, powietrze,przedmiot.   Droga do nowoczesnej walki z chorobami zakaźnymi przebiegała wieloma etapami w zależności od wiedzy, świadomości i poziomu rozwoju społeczeństwa. Następnie p. prof. I. Gołaś przedstawiła metody lecznicze na przestrzeni wieków. Już przed 3 tys. lat w Chinach, Grecji, Egipcie do leczenia infekcji stosowano spleśniałe produkty. Na przestrzeni wieków wykorzystywano m.in. opary siarki, napary z ziół, roztwory srebra, związki rtęci, naukę śpiewu, morskie powietrze, upusty krwi, pijawki, leki pochodzenia roślinnego, odchody zwierzęce, popioły ze spalonych organów zwierząt.Dopiero pod koniec XVII wieku inaczej spojrzano na choroby zakaźne. Krokiem milowym było odkrycie m.in. w kropli wody,  jamie ustnej przez A Leeuwehoeka mikrobów . Nie wiedział on, że rządzą one życiem i śmiercią.Ludwik Pasteur udowodnił, że nośnikiem bakterii jest kurz. Powstały szczepionki na wściekliznę i wąglik. Robert Koch odkrywa prątki gruźlicy, J.J. Lister zastosował w chirurgii do dezynfekcji fenol(1867r.). Kolejny milowy krok to dostrzeżenie zależności między działaniem leku a bakterią przez P. Ehrlicha (tzw. lekoodporność bakterii). Pierwsze chemioterapeutyki - sulfonamidy - wprowadził G. Domagh w 1932 r. Słynną penicylinę ratującą życie wynalazł w 1929 r. Aleksander Flaming, w 1943r. za sprawą S.Waksmana pojawiła się streptomecyna i nazwa – antybiotyk, a B.Duggara – tetracyklina. Lata 50-te XX wieku to wankomycyna, początkowo lek stosowany tylko w szpitalach w szczególnie trudnych przypadkach, dziś niestety nie ma już takiej siły. W 2000r. do szpitali wprowadzono linezolid, ale jak długo on będzie skuteczny?!!! W tej chwili jest ok.11 klas antybiotyków o różnych spektrach działania. Ponieważ bakterie uodparniają się na nie, trzeba szukać ciągle nowych. Kolejnym zagadnieniem było występowanie antybiotyków w środowisku. Liczne badania wskazują, że nadużywało się ich w różnych dziedzinach życia: w hodowli zwierząt i roślin, w kosmetologii, w przemyśle chemicznym i niestety w lecznictwie. Polska należy do 7 krajów w Unii Europejskiej o najwyższym dziennym zużyciu antybiotyków, np. w 2010r. zużyto 31 mln opakowań antybiotyków. Od 1.01. 2006r. w UE zakazano stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu. O czym my musimy pamiętać ,sięgając po antybiotyk - Nie zwalcza on wirusów !! Nie łykaj go przy grypie, przeziębieniu.- Gdy jest konieczny, stosuj go ściśle z zaleceniami (czas podawania, dawka) i samowolnie nie przerywaj kuracji mimo poprawy samopoczucia.   Ponieważ robią spustoszenie w układzie pokarmowym, gdyż eliminują naturalną florę bakteryjną, wspomagaj swój organizm probiotykami, niekoniecznie z apteki, ale tymi naturalnymi: jogurtem, kefirem, kiszoną kapustą itp. Koszt wprowadzenia nowego antybiotyku to 500 mln USD, a czas trwałości rynkowej zaledwie ok.2 lat. Bakterie walczą z antybiotykiem, wyrzucają go z komórki, unieczynniają go enzymami. Wracają dawne choroby spowodowane przez szczepy bakterii antybiotykoopornych. Wielu infekcji nie da się wyleczyć dostępnymi antybiotykami.Jeśli nie powstrzymamy nadużywania antybiotyków, to nie rak będzie postrachem,ale choroby wywołane przez bakterie!!! Sięgajmy po naturalne bakteriobójcze warzywa (czosnek, cebula szpinak,). Pamiętajmy, że sprzymierzeńcami człowieka jest ruch i sen.

 

Najbliższe

Brak wydarzeń
czerwiec 2017
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
lipiec 2017
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6