Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Rozmiar czcionki:

         obraz 2W związku zrealizowanym przez Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie  projektem międzypokoleniowym  "Wsparcie Uniwersytetów Trzeciego Wieku"  ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego grupa naszych studentów 22.03.2018r. wzięła udział w ćwiczeniach/warsztatach na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Pierwsza część zajęć odbyła się w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności. Mgr inż. A. Danielewicz ,mgr inż.S.Bajkowska- Kaczyńska, mgr inż.K. Boradyn , mgr inż. A. Surma poprowadzili  pod kierunkiem prof. dr hab. Katarzyny Przybyłowicz zajęcia na temat " Czy możemy usprawnić swoje ciało i dietę. Skład ciała a zalecenia żywieniowe osób w wieku poprodukcyjnym ". W tej części zajęć mowa była o zmianach , zagrożeniach, naprawie wraz  ze starzeniem się : m. in. osteoporozie, sarkopeni, składzie ciała a jakości życia, konieczności ćwiczeń , rodzajach ćwiczeń   i ilości, diecie- błędach i koniecznych zmianach, gęstości  odżywczej pokarmów, roli białka ,tłuszczy. Otrzymaliśmy cenne życiowe rady : żyj tak, by zachować spokój, unikaj stresu, nie martw się, i uśmiechaj się !! Bądź aktywny fizycznie, wysypiaj się , kontroluj stres, stosuj prawidłową dietę.Po części teoretycznej nastąpiła niezwykle ciekawa i emocjonująca część praktyczna, w której każdy z nas mógł sprawdzić na specjalnym urządzeniu skład własnego ciała : masę ciała, masę tłuszczową   i imasę beztłuszczową, masę mięśni szkieletowych, skład ciała ( m.in. zagrożenie sarkopenią, nawodnienie  kąt fazowy ) poznać BMI , sprawność w teście TUG.Część druga miała miejsce na Wydziale Nauki o Żywieniu w Katedrze Towaroznawstwa i Badań Żywności prowadzonej przez prof. dr hab. Elżbietę  Gujską ,gdzie poznaliśmy metody oceniania produktów żywnościowych i dokonaliśmy sami oceny dwóch rodzajów czekolady gorzkiej metodą profilowania. Na miejscu otrzymaliśmy kawę/herbatę i słodką przekąskę oraz smaczny obiad.Od początku towarzyszył nam ,troskliwie opiekując się prof. Stefan Smoczyński- pełnomocnik JM Rektora ds. UTW woj. warmińsko- mazurskiego. Było to bardzo cenne doświadczenie dla nas -  oprócz wiedzy na każdym kroku spotykaliśmy się z wielką życzliwością i serdecznością. Przed nami trzy kolejne spotkania. Gorąco zachęcam!!                                                                        

Najbliższe

Brak wydarzeń
Grudzień 2018
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Styczeń 2019
P W Ś C Pt S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3